FILIJALA VAREŠ MAJDAN

Crkva Svete Barbare okuplja oko 300 vjernika Vareš Majdana i Rajčevca. Iako je ovo po starosnoj dobi žitelja najstarija zajednica u župi, ipak prednjaci u aktivnostima. Svi kršteni školarci su ministranti ili čitači prisutni na misama nedjeljom i utorkom. Pohvalno je sudjelovanje u svibanjskim i listopadskim pobožnostima koje vjernici sami organiziraju. Aktivnosti oko čišćenja groblja, uređenja crkve i okoliša, rada u pučkoj kuhinji, pospremanje i čišćenje stanova bolesnima i nemoćnima tako su dobro organizirane da ovdje nije problem napraviti bilo kakvu akciju.

Više o ovoj filijali kliknite ovdje.

FILIJALA PRŽIĆI

Crkva Uzvišenja Svetoga križa na Pržićima proživjela je prošlo ratno vrijeme s vise obrata. Nakon vareške tragedije postaje puškarnica i meta zbog čega teško stradava. Dulje vrijeme bila je nedostupna vjernicima koji su je mogli samo izdaleka promatrati. Nakon primirja, iako tako ranjena, uz napor i pravu borbu vjernika postaje okupljalište kamo dolaze mnogi vjernici s Pržića, Daštanskog i Višnjića gdje je nekada boravilo i do dvije tisuće ljudi. Temeljito je i uspješno obnovljena tako da je danas jedna od ljepših podružnih crkava na ovim prostorima.

Danas crkva okuplja oko 500 vjernika koji borave na Vrhovini. Ova zajednica tek u najnovije vrijeme počinje živjeti svoju pravu stvarnost koja je čitavo vrijeme bila izobličena. Ovdje se posebno mogu pohvaliti svibanjske i listopadske pobožnosti kada se vjernici samoorganiziraju na moljenje krunice i pobožnost gdje je prisutno najviše djece. Vjeronauk je u okviru školskog programa.

Više o ovoj filijali kliknite ovdje.

FILIJALA POGAR

Crkva Svetog Ante na Pogari u samom ratu i neposredno poslije rata bila je zajednica s najviše mladeži u župi. Danas ova podružna crkva okuplja 270 vjernika koji svake nedjelje ispune crkveni prostor, a sami obavljaju pobožnost u čast Blažene Djevice Marije u svibnju i listopadu kada su najaktivnija djeca.

Ures oltara na svakom liturgijskom susretu jesu ministranti i čitači. Školarci su prisutni na vjeronauku u školi na Pogari, a oni koji se školuju u Varešu uključeni su u vjeronauk u vareškim školama.

Više o ovoj filijali kliknite ovdje.

FILIJALA DUBOŠTICA

Podružna grobljanska crkvica Duha Svetoga jest simpatično zdanje u kojem se vjernici okupljaju svake, osim mlade nedjelje na misu. Dubošticani po nepisanom pravilu svi idu na misu osim onih koji moraju “čuvati kuću”. Ova mala zajednica okuplja šezdesetak vjernika. Iako je zajednica tako mala, redovno na svim misama ima lijep broj mladih od kojih neki ministriraju, a drugi su čitači.

Više o ovoj filijali kliknite ovdje.