Župna knjižnica "sv. Mihovil"Župnu knjižnicu u Varešu utemeljio je fra Mato Topić koji je bio jedan od vareških župnika. Ta knjižnica postoji i danas. A to je zasigurno vrijedno pažnje.

Župna knjižnica je jedan mali, ali bogati kutak naše župe od samog osnutka. Nekada su u taj kutak dva puta tjedno dolazili prijatelji knjige. U samim počecima knjižnica je brojala preko 180 svojih članova. Među njima je najviše bilo osnovaca i srednjoškolaca, ali zabilježen je i veliki broj umirovljenika, inženjera kao i prosvjetnih, te medicinskih djelatnika. Svi su oni tu dolazili tražeći nešto korisno za sebe i za svoju dušu. Ova knjižnica je na sebi svojstven način bila i dio kulture grada Vareša.

Od otvorenja knjižnice pa sve do danas, fond knjiga se neprestano povećavao. Ponekada je bila riječ o nekoj donaciji, a vrlo često su i župljani darovali knjige koje su imali. Iz pera knjižnice saznajemo da su među najmlađima rado čitana djela Vernea, Maya, Coopera, Kušeca, Kanižaja, Ramljaka, a stariji Cronina, Remarquea, Singera, Matasovića, Perčevića, Bezića, Dončevića, Šimića i dr. Naravno da su ukusi različiti i kada je riječ o knjizi, pa su ljubiteji poezije mogli uživati u stihovima Ujevića, Mateljana, Puljića, Štambuka, Pavlovića, Arapovića, itd. Nisu zaboravljeni ni ljubitelji umjetosti, posvijesti, filozofije, psihologije te fantastike čijim se sadržajem također može pohvaliti župna knjižnica u Varešu. No, tu nije kraj. U knjižnici se uz sve prethodno navedeno, može pronaći i puno naslova na njemačkom i engleskom jeziku što je još jedan plus za župnu knjižnicu u Varešu.

Među zalihama duhovne književnosti mogu se pročitati opširni i zanimljivi životi svetaca, svećenika, misionara, časnih sestara, razni putopisi, ali i mnogobrojne teme koje su zgodne za roditelje i djecu uključujući i mlade i stare, a sve to mogu saznati od vrhunskih autora čija imena krase naslovne stranice naših knjiga.

U jednom od starijih izdanja lista „Bobovac“ saznajemo kako je madi književnik M. Lijavić bio zapanjen kada se tijekom rata našao u Varešu i ušao u župnu knjižnicu našavši u njoj barem 50 knjiga koje u Sarajevu niti u jednoj knjižnici, osim možda u onoj koje više nema, ne bi mogao pronaći. Njemu je bilo neshvatljivo da sve što nemaš u Sarajevu imaš u Varešu, u jednoj apsoutnoj provinciji, kako je on sam naglasio. Došao je do nekih vrlo cijenjenih pisaca i sve to, naravno, ponio sa sobom jer je šteta da trune u takvoj zabiti.

Sada se s pravom možemo upitati koliko je još takvih poznatih i nepoznatih posjetiteja našega grada raznijelo i raznosi neprocjenjivo knjižno blago koje je godinama skupljano i čuvano? Gdje su se sve udomile knjige iz vareške knjižnice?

Župna knjižnica "sv. Mihovil"Želja da u Varešu opet bude nešto tako vrijedno spomena kao što je župna knjižnica, probudila se u sadašnjem župniku fra Mirku Majdandžiću. Potrebno je ovdje istaknuti činjenicu kako župa nije imala vanjski sanitarni čvor. Sada ga ima zahvaljujući upravo župniku fra Mirku koji je od nekadašnje male knjižnice izgradio sanitarni čvor, a knjižnicu premjestio u župnu dvoranu. Prošle se godine, također na fra Mirkov prijedlog, započeo unos knjiga sa željom da župna knjižnica u Varešu ponovno bude otvorena za sve one koji se žele družiti s knjigom kako bi barem na kratko vrijeme zaboravili sumornu stvarnost i družili se s prijeteljem koji ih nikada neće razočarati – s knjigom.

Za više fotografija kliknite ovdje