logo-frame-300x300Frama! Mnogi će se sigurno upitati: „Što je to?“ Što znači ta doskora nepoznata riječ koju u posljednje vrijeme sve češće čujemo?
FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. To su mladi okupljeni oko Isusa Krista i Božje riječi te djeluju, potaknuti snagom Duha Svetoga, po uzoru na sv. Franju Asiškog. Odatle i naziv „Franjevačka“, ali uz to i zato što Frama djeluje u sklopu velike franjevačke obitelji. Kad je pak riječ o FRAMINIM aktivnostima, treba naglasiti da one obuhvaćaju jako širok spektar, od socijalno-humanitarnog djelovanja do organiziranja zabavnih, sportskih i kulturnih sadržaja. Ukratko, putovi FRAME jesu putovi ljubavi i sreće. Onaj tko njima kroči mora u sebi imati dovoljno ljubavi za sve ostale koje susretne, a tako će najlakše usrećiti i sebe samoga.

A da i Vareš ima svoju mladost i svoju ljubav potvrđeno je 30.travnja 1998. Tog je dana, naime, u našoj župi održan prvi, utemeljiteljski skup FRAME. Pomalo umorni i razočarani, mladi su pohrlili priključiti se organizaciji koja znači istinsko osvježenje. Već prvoga dana upisan je dvadeset jedan član sto je, s obzirom na tadašnje stanje u Varešu, bilo zadovoljavajuće. Odmah je izabrano i vodstvo i to za predsjednicu Ivona Drijenčić, a za tajnicu Svjetlana Čabrajić, s tim sto je FRAMIN duhovni vođa i asistent fra Mile Kovačević.

Iako u početku malobrojni, mladi su od prvog dana krenuli punom parom. Odmah su oformili četiri sekcije: sportsku s pročelnicom Snježanom Grgić, socijalno-humanitarnu koju vodi Danijela Semunović, planinarsku za čiji je rad zadužena Jelena Jarmanović i dramsku koju vodi Gabriela Grabovac. Nekoliko dana kasnije formirana je i novinarska sekcija s pročelnicom Ivonom Drijenčić.

Zadaća svake od FRAMINIH sekcija bila je ne samo da svojim članovima pruži mrvicu zadovoljstva nego i da, koliko god je to moguće, bude od koristi za cjelokupan hrvatski puk vareške župe. Napomenimo da je sportska sekcija, zajedno s planinarskom, već počela organizirati turnire i druženja na omiljenim vareškim izletištima. Druženja uostalom i jesu jedno od temeljnih načela FRAMINA djelovanja, jer se kroz njih ljudi zbližavaju i bar na trenutak zaboravljaju na poteškoće koje ih prate u svakodnevnom životu. Članovi dramske sekcije uveliko uvježbavaju razne komade kako bi u pogodnom trenutku mogli izaći pred publiku i pokazati što su sve naučili. Kad smo već kod dramske sekcije, bilo bi nepravedno ne spomenuti gospodina Tvrtka Gavrana, koji svojim angažiranjem te kritikama i sugestijama daje nemjerljiv doprinos radu ove sekcije. Socijalno-humanitarna sekcija pomaže starim i iznemoglim osobama i osobama o kojima se nema tko brinuti. Ova je sekcija u svom programu predvidjela obilaske starih i bolesnih i pružanje najnužnije pomoći tim kategorijama pučanstva. Članovi ove sekcije aktivno su se uključili i u humanitarni program oko osposobljavanja javne kuhinje. Tu je, na koncu, i novinarska sekcija čija je zadaća pravodobno informiranje o FRAMINIM “pothvatima”. Sa svojim prilozima ova sekcija ulazi i u koncepcijsku shemu lista vareških Hrvata “Bobovac” u kojem je imala svoju redovitu rubriku, a u planu je bilo i popunjavanje stalnog termina na Hrvatskoj radio postaji “Bobovac” Vareš. Duhovna emisija pod nazivom “Naša Zvona” se danas redovito emitira svake subote točno u podne.

logo frameDanas FRAMA djeluje na području naše župe, ali uz skroman broj mladih. Broj framaša koji su dali obećanja prošle godine nije velik, a sada je još manji budući da je većina mladih trenutno negdje u srednjoj školi ili na studiju izvan naše župe. Novi duhovni asistent od ove godine je ujedno i novi kapelan fra Tomislav Svetinović. Budući da je mali broj velikih framaša koji redovno dolaze na tjedne susrete, fra Tomislav je odlučio formirati malu framu koju će činiti naši mlađi župljani. Istina, put će biti dugačak dok se ponovno ne formira jaka generacija velike frame, no uz strpljiv rad i dobru volju, sigurno ćemo taj dan dočekati. Već sada radosno se možemo pohvaliti činjenicom da se framaši, posebno oni koji će uskoro činiti malu framu, s puno volje i želje za radom uključuju u župne aktivnosti. Vjerujemo da je formacija male frame jedan veliki plus za varešku župu.