Filijala Vareš MajdanVareš Majdan kao samostalno naseljeno mjesto postoji od popisa 1991.godine. Do tada se nalazilo u sastavu naseljenog mjesta Vareš. Izgrađeno je 1891. godine kao naselje pod nazivom Prnjavor. U Vareš Majdanu je 16.kolovoza 1891. godine puštena u rad prva visoka peć na području općine Vareš. Bila je to prva visoka peć u Bosni i Hercegovini, ali i u ovom dijelu Europe čime je započeo industrijski razvoj ne samo u našem gradu, nego i u cijeloj regiji. Na taj su način mnoge obitelji imale siguran komad kruha jer su stanovnici Vareša i okolnih mjesta ovdje vidjeli svoje zaposlenje i izvor prihoda za svoje obitelji.

S gospodarskim se razvojem počela mijenjati i gospodarska slika. Dobiva se i urbanizira moderna infrastruktura: pošta, telefon, telegraf (Vareš 1880., a Vareš Majdan 1891.), izgrađuje se nekoliko vodovoda, a otvaraju se i lokalni putevi. U Vareš Majdanu je otvorena i bolnica i bio je jedan od 24 grada u BiH koji je 1914. godine imao bolnicu. Otvorena je i osnovna škola u koju učenici idu i danas.

U Vareš Majdanu tridesetih godina sagrađena je filijalna crkava svete Barbare, zaštitnice rudara, no zub vremena ju je itekako oštetio. 1988. godine zaključeno je da treba obnoviti crkvu u Vareš Majdanu. Počelo se s elkektrifikacijom zvona. Radovi su završeni u subotu navečer, 17.prosinca 1988. godine. Iste večeri je prozvonilo automatski.

Filijala Vareš MajdanU srpnju 1989. u crkvi je izmijenjena električna instalacija. U kolovozu 1989. postavljena je skela oko crkve svete Barbare, a na Veliku Gospu uplaćen je novac za kamen. U rujnu su limari postavili bakar na zvoniku i obojili križeve zlatnom bojom. Dana 5. listopada limari su završili posao i na crkvi. U svibnju 1990. godine u Vareš je došao umjetnik Josip Bifel i dogovorio se sa župnikom da naslika fresku sv. Barbare u apsidi, a da sliku Gospinu i svetog Ante radi na platnu za čelni zid lađe.

Za Vareš Majdan otvoreno je i zasebno groblje, daleko iza zadnjih kuća toga naselja. Goblje nema pogodan položaj jer je smješteno na vrlo nagnutu mjestu.

Zavrijeme rata, u Vareš-Majdanu filijalna crkva Sv. Barbare je razbijena i provaljena. Unutra je napravljen metež. Sve je isprevrtano: gostarice razbijene, križ, svijećnjaci, svijeće sve po podu razbacano. Svetohranište otvoreno ključem iz sakristije, dio posvećenih hostija razbacano po podu pred svetohraništem. U sakristiji sve ruho isprevrtano. Osim razvaljenih vrata, crkva je izvana neozlijeđena, ništa nije odneseno. U Vareš Majdanu se danas nedjeljom (osim mladom) redovito slavi sveta misa.

Za više fotografija o ovoj filijali kliknite ovdje