Blagoslov obitelji – kratki pregled

Živjeti srcem u Varešu, a ne životariti tu, jer nisam uspio naći neko bolje mjesto u svijetu i otići. A također, nositi Vareš u srcu, me gdje da jesam, bez obzira na koordinate koje pokazuje GPS na pametnom telefonu. Tko je tako vezan s Varešom, tko tako voli Vareš, za njega statistika i brojke ništa ne mijenjaju: ljubav prema Varešu nisu brojke i slova, nisu samo podaci, ljubav prema Varešu jesu otkucaji srca darovani Varešu, na bilo kojem djeliću Zemaljske kugle.

U božićnom vremenu u većini naših župa svećenici nastoje obići bolene i starije i, također, doći u svaki vaš dom, u svaku vašu kuću, posjetiti svaku obitelj, bez obzira koliko članova imala. Tako smo uradili i mi ovdje u Varešu. Fra Anto i ja, uz pomoć fra Silvia, đakona na praksi u Varešu, pokušali smo, bez velike žurbe svratiti do vas, posjetiti, razgovarati, moliti s vama. A vi ste otvarajući vrata svojih domova otvarali i vaša srca: križ na stolu (kod mnogih obitelji stari križ, koji se prenosi u nasljedstvo), blagoslovljena voda i u njoj grančica za škropljenje, upaljena svijeća, okićen bor i molitva (ponegdje i na koljenima). I nakon molitava zahvale i preporuke, za žive i pokojne slijede ponude: iće, piće, slano, slatko, domaće ili ne, sa više, manje ili bez alkohola. Kad je srce puno duha, tada ima svega ostalog dovoljno: i hrane, i pića, i ruha.

I tako smo pohodili 853 stana, doma ili kuće. Pred još 103 stana smo došli, u neke i ušli, jer ste ostavili ključeve susjedima, da ne ostanu bez blagoslova. Oko 160 vas je bilo odsutno (najčešće u posjeti djeci po svijetu, da zajedno proslavite Božić). Kad oni nisu mogli doći k vama, onda ste vi otišli k njima. Sve smo uključili i u molitvu i u broj župljana. Dakle, ima nas 1851 župljanin u 956 obitelji ili domaćinstva. Obitelj čine osobe koje zajedno obitavaju. Često sam se pitao kako zvati obitelj s jednim članom, jer ta osoba obitava sama? No, odgovor treba tražiti malo drugačije. Obitelji s jednim članom, a imamo ih 424, imaju i drugi dio obitelji negdje u svijetu. One su samo privremeno razdvojene. Ali ako njihova srca kucaju jednih za druge, onda su oni vezani, oni su obitelj, pa makar i ne stanovali na istom mjestu. Sa dva člana imamo 295 obitelji, sa tri člana 141, a sa četiri člana 72 obitelji. S pet članova je 20 obitelji, sa šest 3 i jedna (1) je obitelj sa sedam članova. U ove brojeve nismo uvrstili Malu školu, jer je ona obitelj malo drugačije vrste.

Od ovih 1851 župljanina njih 1016 su župljanke, dakle žene, a 835 je muških župljana. Čak je bilo i šaljivih komentara. U jednoj zgradi kod jednog samca nakon molitve popili smo po dobru rakiju od jabuka. I on, nako malo i tužno kaže: „Paroče, u ovoj zgradi je 14 udovica, a nas samo četvorica. Jedva stignemo svima čestitati blagdane“. Vjerojatno je slično i u drugim zgradama.

I dalje smo većinski gradska župa. U gradu imamo 557 obitelji i sa 134 obitelji u Vareš Majdanu (a i to je grad, zar ne?) to iznosi 691 obitelj. I tu živi 1327 naših župljana. Na selima živi 524 župljanina u 265 obitelji. Prosjek članova po jednoj obitelji je 1,94 člana. A prosjek starosti je 54,9 godina. Ove godine i fra Anto i ja smo prešli u gornju polovicu, stariji smo od prosjeka župe. Svi zajedno smo odživjeli 101.754 godine. Imamo dvanaest župljana sa više od 90 godina. I tu je odnos 7 : 5, za žene, naravno. Najbrojnija godišta su 1958. i 1956. sa po 51 osobom, a samo po jedan župljanin su 1922., 1924. i 1926. godište.

U našoj župi imamo 48 djece koja su predškolskog uzrasta. Oko 80 dječaka i djevojčica ide u osnovnu školu, a njih 61 su srednjoškolci. Negdje 55 mladića i djevojaka studira iz Vareša, iz župe Svetog Mihovila, na različitim sveučilištima i fakultetima. Oni stječu znanje i vještine, da mogu napraviti kvalitetne promjene u Varešu i tako osigurati svijetliju budućnost svoga kraja. To nisu zanemarive brojke. Isus je sa 12 apostola izmijenio cijeli svijet. Juda je izdao Isusa i njegovu ideju Vesele vijesti (Evanđelja). Od 12 apostola to je više od 8 %. Ali su ostali svim srcem bili uz Njega. Kucaju li naša srca za ideju Vareša?

U župi imamo 296 različitih prezimena. Najbrojnije prezime sa 56 nositelja je Dodik. Slijede Božić (46), Malbašić (40), Franjić (39), Josipović (36), Petrović (34), Gavran (33), Grabovac (33) i Terzić sa 32 nositelja. Imamo čak 85 prezimena samo s jednim nositeljem. A u prošloj godini „nestalo“ je deset (10) prezimena.

Župljani nam nose 496 različitih imena. Neka su, doduše, slična jer su izvedena od istog korjena. Najčešća ženska imena su: Ana (37), Marija (37), Jelena (26), Katarina (24) i Nada (21). Najčešća muška imena jesu: Ivan (28), Josip (27), Zoran (22), Mijo (21) i Anto (20). Župljana, koji nemaju imenjaka u župi, znači samo jedan nositelj, imamo 214, kao što su Zakarija, Sidonija, Niceta ili Milijan i tako dalje.

Uz župnu crkvu imamo četiri filijalne crkve u kojima redovito imamo svete mise. Filijalnoj crkvi u Duboštici gravitira dvadesetak obitelji sa 50 župljana. Na misu na Pogar dolaze vjernici iz 70 obitelji i broje oko 150 duša. Majdanu pripada 150 obitelji za nešto više od 250 župljana. A na Pržiće dolaze s Vr(h)ovina, a to je oko 160 vjernika razasutih u 7 sela i 86 obitelji. Posjećenost nedjeljnih misa je prilično dobra, osim u vrijeme lova. Tada u Duboštici i na Pogari nema lovca ni za lijeka na misi: otišli za kerovima, kako to narod u šali kaže.

I da se vratim naslovu: Vareš u srcu = srcem u Varešu. Živjeti i raditi u Varešu sa srcem, kako se trude i čine ovih 1851 župljanin jednako je kao živjeti, boriti se i raditi bilo gdje u svijetu (od Amerike i Kanade, preko cijele Europe, pa sve do Australije) sa Varešom u srcu. Nositi Vareš u srcu i tom „iskrom iz Vareša“ oplemeniti svaki prostor gdje su se razmilili Varešani, to je važan zadatak i ozbiljna misija. Tko to od nas zna kakav je bio Božji plan s Varešom? Nekad ćemo i to saznati. A do tada: svi ste vi župljani svojih vareških župa: Borovice, Vijake i Vareša. I ako se i vi budete tako osjećali, tada su svi ovi podaci apsolutno nevažni. I dalje smo svi mi župljani svojih matičnih (krsnih) župa, privremeno raspoređeni na druga mjesta s Varešom u srcu, a srcem u Varešu. I čuvajte se aritmije!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.