Susret zborova u Sarajevu

Smotra zborova, Sarajevo“Muzika je lirska paučina između srca i mozga.” (M. Krleža)

Slijedeći tu liriku duše, pjevački zbor vareške župe sv. Mihovila – malobrojna, ali sada već dobro usklađena ekipa pjevača i suradnika – zablistao je nastupom na XIV. smotri liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije, održanoj 9. travnja 2016. u sarajevskoj katedrali. Pored domaćina, mješovitog katedralnog zbora “Josip Stadler”, te muških zborova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa “Stjepan Hadrović” i “Koralisti” iz Sarajeva pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, i pored našeg zbora, nastupili su još zborovi iz župa: Prozor, Lug-Brankovići, Bugojno, Novi Travnik, Kreševo, Žepče, Uskoplje, Tolisa, te zbor mladih “Juventus Salinarium” iz tuzlanske župe sv. Petra i Pavla.

Cilj ovih tradicionalnih susreta liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije jest zajedništvo i njegovanje sakralne glazbe kojom se na poseban način slavi Stvoritelja, najsavršenijim instrumentom – ljudskim glasom, i premda ova smotra nema natjecateljski karakter neslužbeno se istakne najuspješniji nastup, a ovaj put (kao već nekoliko godina unatrag!) takvim je ocijenjen nastup zbora naše, vareške župe.

Razumije se, svi zborovi su se marljivim vježbanjem dobro pripremali i trudili se prezentirati u što boljem svjetlu, pa je “konkurencija” bila nesumnjivo jaka. Uspjeh vareškog zbora je tim značajniji što je malobrojniji u odnosu na druge zborove koji su nastupili i što je po prosječnoj starosnoj dobi svojih članova iznad prosjeka ostalih zborova.

Susretu je prethodilo zajedničko misno slavlje koje je predvodio kardinal Vinko Puljić, a nakon toga je održan ovaj veličanstveni koncert duhovne glazbe. Svaki zbor predstavio se s po dvije skladbe. Naš zbor je nastupio četvrti po redu s kompozicijama “Izvore vode žive”, autora Mirka Filipovića i Slavka Topića, te “Imenu Isusovu”, autorice s. Lujze Kozinović, a koje je ravnateljica našega zbora s. Ružica Marijić znalački odabrala. Različite po karakteru, obje kompozicije su zapravo delikatne partiture koje od izvođača zahtijevaju prefinjeno izvođenje i perfekciju u svakom pogledu, jer se jedino tako može uočiti kvaliteta zbora i njegovog dirigenta u pogledu svih glazbenih i tehničkih parametara, a koji se odnose na korektnu intonaciju i ritam, oblikovanje fraza i disanje, dikciju i dinamičko nijansiranje, te konačno autentičnu interpretaciju kojom zbor iskazuje vlastiti identitet.

Partiture su zahtjevne zbog preplitanja kontrastnih polifonih tehnika (“Imenu Isusovu”) s homofonom (“Izvore vode žive”), gdje prevladava homofoni slog, odnosno analogno i homofoni zvuk. Nastup našega zbora je bio zaista efektan i nagrađen burnim pljeskom članova ostalih zborova. Svi članovi zbora su djelovali suvereno, sigurni u svoju snagu, bez i najmanjeg grča koji je česta pojava i karakteristika ovakvih manifestacija, a to je rezultat dobre pripremljenosti i uigranosti. Trud na, ponekad iscrpljujućim, probama itekako se isplatio. Svakako, najveća zasluga pripada dirigentici s. Ružici koja se nesebično žrtvovala za što bolju realizaciju nastupa, tako da je zvučni efekt bio na zaista zavidnoj razini.

Prof. Željko Sertić

Za više fotografija kliknite ovdje

Pjesmu “Izvore vode žive” možete poslušati ovdje

Pjesmu “Imenu Isusovu” možete poslušati ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.