Veliki petak

Vareški križni putPred velikim brojem vjernika u vareškoj župnoj crkvi sv. Mihovila održani su obredi Velikog petka. Njima je prethodio, na ovaj dan prvi put upriličen, obilazak svih grobalja u župi. Kako je na župi 14 grobalja, a što je podudarno s brojem postaja Križnoga puta, to je na svakom groblju izmoljena po jedna postaja, da bi sve te molitve upućene Bogu s raznih strana oko Vareša bile zapravo objedinjene u jednu zajedničku pobožnost. Za ovu su prigodu posebno izrađeni jednostavni drveni križevi s natpisima sela odnosno grobalja, križevi s kojima se išlo pomoliti i s kojima se vratilo da bi bili svi sabrani te na koncu izloženi u crkvi.

U crkvi su obredi započeli čitanjima, a nastavili se tumačenjem Muke Gospodnje. Najsloženija je uloga pripala prof. Željku Sertiću, a svojim se glasom priključio i čuvar Gospina svetišta u Olovu fra Ilija Božić. Župni je zbor i za ovu prigodu bio pripremljen i uvježban. Tijekom obreda nastupio je i trenutak kad su čuvari Kristova groba zauzeli svoja mjesta, te će tako stražariti sve do onog časa kada se oglasi Usrksnuće i kada će oni simbolično popadati. Uskrsna polnoćka i čuvanje Kristova groba predstavljaju pak tradiciju koja se, kako je naglasio župnik fra Mirko Majdandžić, u cijeloj Bosni i Hercegovini održava još samo u Varešu. Zato je to postalo atrakcijom koja iz godine u godinu privlači televizijske izvještače, pa je tako bilo i ovom prigodom.

S posebnim se dostojanstvom pristupilo obredu ljubljenja križa, a zatim su se vjernici pričestili i tiho razišli, budući dakle da u velike dane nema misnoga slavlja niti se oglašava crkveno zvono. Čeka se taj veliki trenutak kada će u uskrsnoj noći u času kad budu zapjevane riječi “Slava Bogu na visini” odjeknuti crkvom tresak pada stražara i odjeknuti vareškom kotlinom usred noći sva crkvena zvona!

Brojni su Varešani iz Hrvatske, Austrije pa i neki iz Njemačke već pristigli da bi sudjelovali u ovim obredima i proslavili Uskrs s bližnjima koji još čuvaju svoja vareška ognjišta.

Mladenko Marijanović

Za više fotografija kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.