Susret voditelja crkvenih zborova u Sarajevu

Fra Slavko TopićU subotu, 27. veljače, s početkom u 9:30 u dvorani Pavla VI. na dijecezanskoj bogosloviji održan je godišnji susret zborovođa Vrhbosanske nadbiskupije. Na susretu je sudjelovalo 15-ak osoba većinom časnih sestara koje vode crkvene zborove. Iz naše župe bila je i s. Ružica Marijić s g. Željkom Sertićem. Moderator susreta je bio vlč. Marko Stanušić a predavač fra Slavko Topić.

Prvo je uslijedilo predavanje s diskusijom, potom kratka pauza. Nakon toga je fra Slavko prezentirao “Svećeničku pjevačku službu” s dodacima vezanim za Bosnu i Hercegovinu. Poslije toga vlč. Stanušić je predstavio osnovni rad na programu za pisanje nota “Sibelius”. I na kraju bila je prezentirana još jedna praktična stvar. Naime isti je vlč. Stanušić snimio nekoliko korizmeni popijevki kao matrice te naglasio da bi se to moglo koristiti u budućnosti na onim župama gdje ne bude kvalificiranog orguljaša/ice.

Fra Slavko je u svom predavanju naglasio važnost i potrebu liturgijskog pjevanja kao i onih koji će to izvoditi – a to su pjevači tj. članovi crkvenog zbora. U svom je predavnju istaknuo kako je od samih početaka Crkve u liturgiji bilo prisutno pjevanje tzv. Sinagogalno pjevanje. Potom je kroz četiri dimenzije pokušao istaknuti važnost i značaj liturgijskog zbora. Prva dimenzija je svakako duhovna tj. sakralna. Druga je kulturna, treća je glazbena a četvrta je socijalna dimenzija. Uz ovo bilo je govora i o motivima zbog kojih ljudi dolaze na probe pjevanja, kako pozitivnih tako i negativnih. Nakon izlaganja bila je slobodna diskusija u kojoj su voditelji zborova mogli s ostalima podijeliti svoje gledanje na stvar i svoje probleme s kojima se susreću na terenu.

Susret je završio zajedničkim objedom u pozitivnom ozračju.

Fra Tomislav Svetinović

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.