Korizma – hod prema Uskrsu

Pepelnica-pepeljenjeŠto je Korizma? Koja je njena poruka? Što se krije kroz tih četrdeset dana hoda s Gospodinom? Pitanja je mnogo! Odgovora isto tako.
Korizma bi najprije bilo vrijeme kad staviš Boga ispred svih drugih stvari u životu. To znači da konačno trebaš početi razmišljati o tome da se vratiš s krivog puta i kreneš putem Krista. Istina, bit će ti teško i često puta ćeš pomisliti na odustajanje, ali sjeti se da te čeka Otkupljenje. Zato posloži malo svoj život i stavi Boga na prvo mjesto, a dalje će sve samo od sebe dolaziti na pravo mjesto. I ne sumnjaj. Samo vjeruj!
Korizma nije kada kažeš da se odričeš nečega već kada je tvoj život danas drugačiji od onoga jučer. Razmisli što u tvom životu nije skladno i odudara od Božje volje pa se potrudi i toga se odreci. Zašto? Zato što ćeš biti sretan i ispunjen jer nećeš imati nepotrebnih prepreka na putu prema miru i blagostanju.
Korizma je dobiti novu priliku da mijenjaš svoj život i u potpunosti je iskoristiti. Evo, prilika ti je darovana. Iskoristi ju. Nemoj prokockati još jednu priliku da postaneš još bolji nego što jesi sada.
Korizma nije s jednim okom gledati naprijed, a drugim natrag, već cijelim pogledom biti zagledan u Boga. Jasna ti je ova rečenica, zar ne? Stoga, ne skidaj svoga pogleda s Milosrdnog Oca. Budi uvijek zagledan u Njega.
Korizma je dopustiti Bogu da slomi sve tvoje utvrde koje si podigao da se ogradiš od drugih ljudi. Nemoj graditi zidove, nego mostove. Spajaj se s drugim ljudima. Širi ljubav međusobno. Raduj se s drugima.
Korizma nije imati rezervni plan, već imati samo jedan plan – onaj s Bogom. Ne zaboravi taj plan prevesti u djelo. Ali, ne zaboravi i ovo – čini to s Gospodinom!
Dragi čitatelji naše stranice, na Peplnicu smo započeli s milosnim vremenom pokore. I u našoj župi smo se pod svetim Misama prisjetili da smo pepeo, te da se u pepeo vraćamo. Evanđelje na dan Pepelnice poziva nas na post, molitvu i milosrdna djela. Pozvani smo činiti ova dobra djela bez računice. Smisao Korizme je u tome da iskusimo Božju blizinu. Ako mu se prepustimo, osjetit ćemo da smo u Njegovoj ruci. Križ od pepela koji nam je utisnut na čelo ili smo posuti po glavi, znak je naše prolaznosti. Neka nam to uvijek bude u mislima kako bismo se uvijek sjetili da jedino Božja ljubav ne prolazi, a sve ostalo je prolazno. I na kraju, Korizma je znak da nakon četrdeset dana dolazi ono najbolje i najvažnije – USKRSUNUĆE. Neka nam je na ovom putu prema Uskrsnuću svima sretno i blagoslovljeno.

Fra Tomislav Svetinović

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.