Blagoslov spomenika poginulim braniteljima na Pogari

IMG_0720Na spomendan katoličkog sveca i mučenika, svetog Nikole Tavelića, na Pogari je otvoren i blagoslovljen spomenik podignut četrnaestorici poginulih branitelja u Domovinskom ratu iz ovog mjesta. Otvaranju i blagoslovu spomenika prethodila je sveta Misa koju je predvodio župnik fra Mirko Majdandžić uz koncelebraciju još četvorice svećenika, a to su: fra Ilija Božić, upravitelj svetišta u Olovu, fra Željko Brkić, kapelan u Kraljevoj Sutjesci, te naši kapelani fra Anto Cvitković i fra Tomislav Svetinović.

U prigodnoj riječi fra Mirko je naglasio kako su oni mučenici koji su zajedno s današnjim mučenikom, svetim Nikolom Tavelićem, u vječnosti, njihove su duše u Božjim rukama. Također je istaknuo kako su se oni borili i branili ovaj prostor na kojem mi obitavamo, te nas potaknuo da se upitamo koliko smo mi njima zahvalni za njihovu žrtvu. I danas smo se okupili jer ne želimo zaboraviti ono dobro koje su oni živjeli, nego ga želimo istaknuti. Zato je tu spomenik kao sjećanje.

Nakon svete Mise uslijedilo je otkrivanje spomenika na kojem su isklesana imena onih koji su svoje živote predali za rodnu grudu, a to su: Vjekoslav Šurkić, Alfonzo Miletović, Miroslav Babić, Ljubomir Varešković, Branimir Lovrenović, Mladenko Miletović, Luka Dodik, Mladen Dodik, Željko Dodik, Rudolf Idžaković, Alojzija Brkić, Pero Martinović, Krešimir Nikolić i Franjo Dusper. Na koncu je župnik blagoslovio ovaj spomenik, te je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odana počast poginulim braniteljima.

Nikolina Marčić

Za više fotografija kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.