Blagoslov novog zvonika na Pogari

IMG_0360U subotu, 31. listopada 2015. godine, na našoj filijali na Pogari blagoslovljen je novoizgrađeni zvonik. Crkva svetog Ante Padovanskog zajedno sa zvonikom već dugo vremena “vapi” za obnovom. I dok je u početku postojala ideja za obnovom postojećeg zvonika, od nje se rodila nova, još ljepša, a ona je označila početak gradnje novog.

Zadnja subota mjeseca listopada 2015. godine ostat će zapamćena kao dan koji je Gospodin na poseban način darovao Pogaranima. Svečano misno slavlje predvodio je župnik fra Mirko Majdandžić uz koncelebraciju kapelana fra Ante Cvitkovića. Emocije i radost zbog današnjeg događaja bilo je teško skriti, a kroz prigodnu riječ koju je uputio okupljenom puku, župnik fra Mirko nije krio svoje zadovoljstvo i ispunjeno srce zbog događaja koji je na jednom mjestu okupio veliko mnoštvo Pogarana. Također je svima predočio kako se odvijao plan izgradnje novog zvonika naglasivši kako je to bila doista vrijedna i nadasve raspoložena radna ekipa koja zaslužuje svaku pohvalu.  Riječi zahvale uputio je i svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj posao održi i uspješno privede kraju i na taj način učinili da ovaj dan postane drugačiji i ljepši. Ne samo da je izgrađen novi zvonik, nego je urađena i nova fasada na pogarskoj ljepotici, a njena unutrašnojst je osvježena novim krečenjem. Župnik je na kraju svoga obraćanja istaknuo kako smo svojim dolaskom na svetu Misu i zajedničko druženje, došli od Gospodina tražiti samo da blagoslovi ovaj rad i da se taj blagoslov trajno zadrži nad ovim mjestom i njegovim žiteljima.

Fra Mirko je i pokrenuo ovu akciju uređenja crkve i izgradnje novog zvonika, te mu je, kao znak zahvalnosti, predsjednik MZ Pogar, Stjepan Petrović, uručio prigodnu zahvalnicu uz popratne riječi zahvale na uloženom trudu u ove radove. Sveto misno slavlje svojim dolaskom i pjevanjem uzveličao je zbor iz Kreševa koji je ovom prilikom došao na Pogar kako bi zajedno s Pogaranima pjevao hvalu i slavu Bogu za današnji dan, a njima treba pridružiti i prijatelje iz Austrije koji su, također pjesmom i zvucima glazbala, iskazali radost zbog događaja koji se dogodi na Pogari.  Još ljepši ukras i pečat ovome danu dale su Pogarke odjevene u narodne nošnje čime su potvrdile da se tradicija nije zaboravila nego je i na ovaj dan ponovno oživjela.

Nakon završetka misnog slavlja, izašli smo ispred crkve gdje ja fra Anto blagoslovio novi zvonik pozvavši sve okupljene da se, svaki put kada čuju zvuk zvona, sjete kako su jedna obitelj, te je potaknuo da u tom duhu nastoje živjeti i širiti radost Evanđelja.

Ispred crkve druženje je nastavljeno u vidu tradicionalnog kola, čašicu rakije i čašu razgovora, a potom se slavlje prenijelo u veliku mjesnu salu i nastavilo sve do večernjih sati.

Ovaj dan će ostati kao uspomena na jedan veliki rad i trud koji šalje poruku svima da nikada ne posustajemo, nego da smišljamo nove ideje i nove planove za budućnost kako bi se današnje doživljeno zajedništvo uvijek održalo. Na kraju što reći, nego: “Ovo je uistinu dan što ga učini Gospodin! Radujmo se i Njemu kličimo!” Dao Bog da ovakvo zajedništvo uvijek prebiva u ovom mjestu i da se zaista svaki put kada čujemo naše zvono sjetimo da smo jedna obitelj, jedna zajednica i da smo samo kao takvi dragocjeni u očima Božjim.

Nikolina Marčić

Za više fotografija kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.