Proslavljen patron naše župe

IMG_9262Naša župa je u ponedjeljak, 29. rujna, slavljenički obilježila svetkovinu svetog Mihovila arkanđela, našeg zaštitinika. Tim povodm, svetu Misu je predovio fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i bivši vareški kapelan koji je tu službu obavljao od 1973. do 1976. godine. Na samom početku je sve prisutne pozdravio župnik fra Mirko izrekavši riječi dobrodošlice svima koji su došli u župnu crkvu. Na poseban je način pozdravio predsjednika Federacije Marinka Čavaru koji je na ovaj dan zajedno s vareškim pukom došao moliti zagovor svetog Mihovila arkanđela.

U svom razmišljanju, fra Mile se zajedno s vjernicima prisjetio svojih godina koje je kao kapelan proveo u Varešu. O tom vremenu je pričao s puno ljubavi i velikim zadovoljstvom jer je, kako on kaže, njegov boravak u Varešu ostavio dubok trag na njemu i uvelike je odredio njegov život i njegovo djelovanje. Naglasio je kako iz Vareša potječe jedan od najznačajnijih ljudi koji je zaslužan za standardizaciju našeg hrvatskog jezika napisavši “Nauk krstjanski.” Bio je to fra Matija Divković, rodom iz župe Jelaške. Nije zaboravio spomenuti prvog velikog povjesničara koji također potječe iz okolice Vareša, Oćevca fra Filipa Laštića koji je prvi opisao povijest naše Bosne i našeg srednovjekovnog Bosanskog kraljevstva.
U drugom dijelu svog razmišljanja savjetovao nam je da krenemo putem koji nam je pokazao naš zaštitnik, sveti Mihovil. ” Svaki čovjek je Mihael ako zna razlikovati što je istina, a što laž, što je dobro, a što zlo. I danas kažemo da naše viđenje mora biti slobodno i kritičko viđenje. Bez slobode misli nema nikakvog napretka na ovoj zemlji. Naše viđenje je kritičko ako može razlikovati istinu i laž, a onda što je dobro i zlo kod nekih ljudi. Kritičko znači gledati što je dobro i zlo najprije kod nas, a onda kod nekih ljudi”, istaknuo je fra Mile, a potom dodao: “Kod svetog Mihovila se spominje kako se on borio protiv Sotone. Što u Bibliji znači Sotona? Sotona je svatko od nas onda kada druge ljude odvodimo s pravoga puta, puta istine i dobra. Sotona napastuje ljude kada se odmetnu od istine i kada se odreknu Boga. Sotona je svatko od nas kada svoju volju stavlja ispred Božje. Sotona je svatko od nas kada zbunjuje ljude, a zbunjuje ih tako što mijenja istinu za laž, kada je nešto zlo, a to proglasi dobrim. Prema tome, možemo zaključiti da nas sveti Mihovil poziva na pravi put, a to je put slobode misli koja zna razlikovati što je dobro, a što zlo i koja zna razlikovati istinu od laži. Bog nam je dao pamet i pozvani smo da se tom pameću ispravno služimo.” Svoju nadahnutu pastirsku riječ zaključio je riječima: ” svaki čovjek ima svoje ljudsko dostojanstvo, a to znači da sve religije, politike, sve povijesti, sve kulture, moraju štititi ljudsko dostojanstvo svakog čovjeka bez obzira na njegovu nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. To vodi prema napretku i to je jedini pravi put, a ako niječemo ljudsko dostojanstvo, ako niječemo to univerzalno bratstvo, onda idemo u zajedničku propast.”

Sveta Misa je prošla svečano i dostojanstveno, a pjesmom i glazbom misno slavlje je uveličao naš župni zbor pod ravnanjem sestre Ružice Marijić. Proslava patrona naše župe nakon svete Mise nastavljena je u župnom dvorištu uz tradicionalno kolo, ples, susret s dragim ljudima i čašu razgovora. Slijedio je svečani ručak u župnoj dvorani, a nakon toga visoka delegacija je posjetila staru crkvu u Varešu, te na kraju i “Malu školu.” Slavlje se također nastavilo i u ozračju obiteljskog doma naših župljana. Bogu hvala na ovom danu i, dao Bog, vidimo se opet sljedeće godine.

Fra Tomislav Svetinović

Za više fotografija kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.