Hodočašće sv. Ivi u Podmilačje

Sv. Ivo, Podmilačje - nova crkvaUoči i na sam blagdan svetog Ivana Krstitelja u Podmilačje se i ove godine slila rijeka vjernika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja. Nepregledno mnoštvo vjernika nije spriječila ni kiša da dođu čak i pješice u Podmilačje kako bi ispunili dane zavjete svetom Ivanu Krstitelju i molili se za njegov zagovor u nebeskim visinama.

Dan uoči samog blagdana, u utorak, ali i u srijedu, program je bio bogat različitim duhovnim sadržajem. Program je započeo pokorničkim bogoslužjem, a potom je slijedio otvaranje proslave iznošenja kipa sv. Ive u procesiji i misa s pokorničkim bogoslužjem. U 18 sati slavljena je sveta Misa za bolesnike, a nju je slijedila molitva Križnog puta uz brdo Grabež. Utorak je završio molitveno-meditativnim programom uz blagoslov ivanjske vatre.

Na dan svetog Ive već u ranim jutarnjim satima hodočasnici su imali priliku pristupiti sakramentu svete Ispovijedi ili prisustvovati jednoj od jutarnjih svetih Misa. Središnje misno slavlje započelo je u 11 sati, a predvodio ga je generalni vizitator, fra Iko Skoko uz koncelebraciju drugih svećenika i bogoslova.

Misno slavlje je bilo uistinu veličanstveno i proslavljeno baš onako kako i priliči djeci Božjoj u zajedništvu s Ocem nebeskim. Ovom svečanom slavlju su anđeoskim glasovima i zvucima glazbala uvelike pridonijeli župni zborovi iz Vareša, Bugojna, Uskoplja, Jajaca i Podmilačja, a sve to pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Drago nam je što možemo i reći i napisati kako je ove godine naš župni zbor, pod ravnanjem sestre Ružice Marijić, imao priliku sudjelovati proslavi blagdana Isusovog preteče i zaštitnika pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom svijeta.

Nakon svete Mise svi smo imali priliku družiti se u svetištu u Podmilačju, podijeliti čašu razgovora, čestitati imendan onima koji su ga na ovaj dan slavili. Dok smo se vraćali put Vareša, atmosferu smo prelili u naš autobus i začinili je pjesmom, smijehom, molitvom i zahvalom Bogu na ovom velikom danu. Prebirući dojmove u svojim mislima i srcima svi smo zajedno rekli: „Sveti Ivo, moli za nas u ovoj dolini suza.“

Nikolina Marčić

Za više fotografija kliknite ovdje

Za pogledati video kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.