Završen blagoslov polja

Sv. Anto na PogariU našoj je župi ustaljen običaj na blagdan svetog Marka započeti s proljetnim blagoslovom polja. Tako je proljetni blagoslov započeo na groblju Javornik, a završio je na blagdan svetog Ante Padovanskog, zaštitnika filijale Pogar. Kroz obrede blagoslova polja u našoj župi, vjernici su iskazali Bogu zahvalnost za sva primljena dobra koja nam je povjerio kako bismo sebi, svojoj obitelji i bližnjima priskrbili ono što nam je potrebno za život.

Obrede blagoslova na Pogari predvodio je župnik fra Mirko, a svetu Misu je slavio kapelan fra Anto Cvitković. U prigodnoj propovijedi, fra Anto je sve prisutne podsjetio kako smo nedavno slavili blagdan Duhova, blagdan Presvetoga Trojstva, Srce Isusovo, Tijelovo, a danas slavimo svetog Antu, te kako nas svi ovi blagdani potiču da razmišljamo o svome životu i kršćanskom dostojanstvu. Upravo ovi blagdani nam trasiraju put kojim je prošao i Isus, a koji mi trebamo slijediti. Potom je istaknuo kako se na putu prema dobru često znamo razočarati i u tom razočarenju se pitamo: „Hoćemo li ikada biti pravi kršćani? Hoćemo li ikada izvršiti Kristov poziv? Ali ne smijemo biti obeshrabreni na prvom pokušaju. Ni sami apostoli nisu u početku bili nikakvi junaci, ali su to kasnije, uz Kristovu pomoć i silu Duha Svetoga, postali. To nam vrlo uvjerljivo svjedoči i današnji svetac, sveti Anto Padovanski. Naša je zadaća prihvatiti te darove i plodove Duha i truditi se da budemo kršćani, a nadahnuće i poticaj Duha Svetoga u tome će nam pomoći“, zaključio je fra Anto.

Zvukom glazbala i pjesmom fra Mirko je uljepšao ovo misno slavlje, a, Bogu hvala, i vrijeme nas je poslužilo te smo i nakon mise imali priliku za čašu razgovora i susret s dragim ljudima koje sigurno nismo vidjeli od prošlogodišnjeg blagoslova. Balgoslovom na Pogari završen je i ovogodišnji proljetni blagoslov na grobljima naše župe.

Nikolina Marčić

Za više fotografija kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.