Papa Franjo posjetio Sarajevo

img_18Šesti dan mjeseca lipnja ostat će u povijesti zapamćen kao dan kada je sveti otac, papa Franjo prvi put stao na tlo Bosne i Hercegovine posjetivši glavni grad Sarajevo. Ovom susretu su poželjeli prisustvovati i vjernici naše župe što su učinili. Naime, u ranim jutarnjim satima četiri autobusa vjernika iz Vareša krenuli su put Sarajeva kako bi dočekali hodočasnika mira koji dolazi upravo s porukom mira i ciljem da uputi riječi ohrabrenja usmjerene prema boljoj i ljepšoj budućnosti na ovim prostorima.
Papa je već u jutarnjim satima stigao na sarajevski aerodrom i nakon što se ovdje zadržao nekoliko trenutaka, uputio se prema zgradi predsjedništva kako bi i na ovom mjestu ohrabrio one koji su na vlasti, a sve u duhu mira i pomirenja. I dok je sveti otac Franjo držao govor u zgradi predsjedništva, na koševskom stadionu slijevala se rijeka hodočasnika da bi se vrlo brzo pretvorila u broj 65 tisuća. Da, toliko je vjernika danas došlo u Sarajevo moliti s papom za mir koji je prijeko potreban ovoj našoj Bosni i Hercegovini. Samo što je papa svojim papamobilom ušao na stadion, odjeknula je snažna i iz srca upućena dobrodošlica koja se sastojala u riječima: “Dobro nam došao sveti oče Franjo!” ili još ljepšoj i za uši ugodnijoj: “Papa, mi te volimo!” Ni on nije krio svoje oduševljenje te je to javno iskazao tijekom svete Euharistije jasno pokazujući kako mu je stalo do Bosne i Hercegovine, te je u tom duhu poticao na mir naglašavajući kako je u ovoj zemlji bilo dovoljno ratova, te kako je došlo vrijeme za mir.
Cijela sveta Misa prošla je svečano i dostojanstveno, a za to su velikim dijelom zaslužni zborovi iz mnogih župa i susjednih država koji su se ujedinili u jedan veliki, te zajedno srcem pjevali pod svetom Misom.
Uslijedio je ručak u nuncijaturi, te nezaboravni susret pape Franje s redovnicima i redovnicama u katedrali Presvetog Srca Isusova. Svjesni kako se danas proživljava i duhovna kriza, redovnici su s puno pozitivne energije pristupali u katedralu nestrpljivo čekajući da čuju ono što im papa želi poručiti. Bio je ovo susret koji će sigurno uroditi plodom i probuditi uspavanu nadu u bolju budućnost.
Još nešto što je samo po sebi vrlo važno jest međureligijski dijalog kao moć međusobnog komuniciranja i funkcioniranja, a na ovu je temu papa progovorio u Franjevačkom studentskom centru, te je pred sam svoj odlazak održao susret s onima na kojima svijet ostaje, a to je s mladima. S mladima se susretu u prostorijama centra za mlade “Ivan Pavao II”, a papa je podržao mlade na njihovom putu prema Kristu.
Na kraju, svemu onome što je lijepo ipak dođe kraj. Tako je sat otkucao i vrijeme kad se papa trebao uputiti natrag u Vatikan. Otišao je hodočasnik mira, ali ostavio je mir u našim srcima i dušama. Ostavio nas je radosnima jer je u ta srca i te duše ulio ohrabrenje i nadu da rata više biti neće, ali ta odgovornost i dalje ostaje na nama jer smo mi ti koji trebaju izgraditi mir.

Nikolina Marčić

Za više fotografija kliknite ovdje

Za pogledati video kliknite na Video 1Video 2 Video 3 , Video 4 , Video 5

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.