Proslavljena svetkovina Tijelova

TijelovoU župi svetog Mihovila arkanđela, u četvrtak, 4. lipnja, proslavljena je svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Naime, to je katolički blagdan koji se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. Za katoličku Crkvu je ovo i spomendan na ustanovu svete Euharistije, uspomena na Veliki četvrtak. U hrvatskom narodu ova se svetkovina naziva još i Brašančevo

Na spomenutu svetkovinu, svete mise su bile usklađene prema nedjeljnom rasporedu – jutarnja u 8 sati, pučka u 11, te večernja sveta Misa s početkom u 18 sati.

Pučku je predvodio župnik fra Mirko Majdandžić. Objašnjavajući što danas slavimo, župnik je u propovijedi naglasio kako Crkva slavi Isusa Krista, Sina Božjega koji je, prije nego što je otišao u smrt uzeo sve naše grijehe, te nam darovao kruh i vino u koje je stavio samoga sebe. Tako je ostao s nama u sve dane do svršetka svijeta, pa mi slavimo Njegovu prisutnost na otajstven način.

Nakon svete Mise, mnoštvo vjernika iz crkve je u tijelovskoj procesiji izašlo u župno dvorište slijedeći baldahinu ispod koje je bila pokaznica s Presvetim. Bilo je to vrijeme kada smo se kroz molitvu i duhovnu pjesmu mislima sjetili svih krajeva koji nas okružuju i ljudi koji u njima prebivaju, te ih istinski zagovarali kod Boga. Svečani blagoslov s Presvetim označio je kraj svetog slavlja.

I svetu Misu kao i procesiju svojim je pjevanjem uljepšao župni zbor, a Euharistija je bila svečana i dostojanstvena. Bogu hvala na ovom danu kada nas je opet okupio u svoje Ime i u svome domu kako bismo zajednički podigli svoj pogled prema nebu čak i u ovom vremenu kada često imamo osjećaj da nam duša klone, a naš pogled se obara prema dnu.

Nikolina Marčić

Za više fotografija kliknite ovdje

Za pogledati dva video snimka kliknite ovdje i ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.