Obilježen dan ekologije u našoj župi

Dan ekologijeJedan dan, jedan datum – 23. svibnja 2015. godine ostat će upamćen u Varešu po grupi mladih koji su po primjeru svetog Franje Asiškog ovdje obilježili Dan ekologije. Naime, na spomenuti datum framaši iz raznih bratstava došli su ovdje kako bismo zajednički Bogu zahvalili na prirodi koju nam je darovao, ali i da bismo mu na neki način kao znak zahvalnosti uzvratili ekološkom gestom.

Imao je ovaj poseban dan program koji je započeo u 10 sati kada smo se okupili ispred vareške ljepotice, župne crkve svetog Mihovila arkanđela. Započeli smo svoje druženje molitvom svete krunice, a nju je slijedila sveta Misa koju je predvodio fra Zoran Vuković, duhovni asistent Frame Kiseljak. U prigodnoj riječi okupljenim framašima naglasio je kako smo zapravo mi sami odgovorni za našu prirodu i kao takvi možemo puno toga za nju učiniti samo se trebamo probuditi jer je uistinu vrijeme da to i učinimo. (Propovijed možete poslušati ovdje: Propovijed – fra Zoran)

Točno u podne pošli smo na zajedničku okrjepu dok je istovremeno i Hrvatski radio Bobovac pratio ovaj događaj, a svi slušatelji su putem svojih radioprijemnika imali priliku čuti poučno i korisno ekološko predavanje koje je za ovu priliku predavala i prezentirala Doris Trogrlić, framašica Frame Sarajevo. Potaknuti njenim riječima nakon predavanja uputili smo se u župno dvorište gdje je posao već bio raspoređen. I dok su jedni sadili cvijeće, drugi su kosili travu, treći su farbali ogradu, a grupa je čistila smeće i krčila zaraslo drveće. Istina, iznenadna kiša je uzrokovala prekid određenih radova, ali to nikako nije bio razlog da se prekine druženje i atmosfera kakva može biti samo u duhu franjevačke mladeži.

Po završetku programa područna predsjednica Frame, Marija Trogrlić, pročitala je Proglas Frame Bosne Srebrene i time je zaključeno naše današnje druženje. Uslijedio je onaj pomalo i tužni dio kada smo se morali oprostiti i naše goste ispratiti svojim kućama, ali kako kažu: „Nada uvijek zadnja umire“, tako se i mi nadamo, a znajući da naša nada neće umrijeti, radosni možemo reći: „Dao Bog pa se vidimo sljedeće godine na nekom drugom mjestu, vjerojatno u neko drugo vrijeme, ali s istim ciljem – obilježiti Dan ekologije.”

Nikolina Marčić

Za više fotografija kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.