Početak mjeseca svibnja u Olovu

Olovo 2015.Kako svake, tako je i ove godine uzoriti kardinal Vinko Puljić prvoga dana mjeseca svibnja započeo pobožnost na čast blažene Djevice Marije u svetištu Gospe u Olovu. Program je započeo procesijom s čudotvornom slikom Gospe olovske, a samu procesiju pratila je molitva svete krunice.

Prije svete Mise hodočasnici su imali priliku za sakrament svete i milosne ispovijedi. Također bila je to prilika i za duhovnu obnovu kao i za slavlje svete Mise u našem najstarijem svetištu. Svečano misno slavlje započelo je u 11 sati, a predvodio ga je nadbiskup metropolita vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju mnogih drugih svećenika iz raznih župa Bosne i Hercegovine. Kardinal je uputio svoju pastirsku riječ okupljenom Božjem narodu, a svatko tko je to uistinu želio, mogao je pronaći riječi ohrabrenja i utjehe kada je uzoriti pastirski savjetovao da prihvatimo Gospinu ruku, te tako zajedno s njom krenemo putem prema Kristu, prema Otkupljenju, prema životu.

Cijelo misno slavlje proteklo je svečano i dostojanstveno, baš onako kako i priliči zajednici okupljenoj pred Gospodinom. Pjesmom i zvucima glazbenih instrumenata svečanost su uljepšali članovi zbora Franjevačke teologije u Sarajevu „Fra Nenad Dujić“ pod ravnanjem bogoslova fra Emanuela Josića.

Po završetku euharistijskog slavlja slijedio je domjenak, a glavni specijalitet bio je vojnički grah. Na inicijativu nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, Konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH odlučila je da se ovaj dan u Olovu obilježi i kao susret redovnika i redovnica iz Bosne i Hercegovine. Upravo je zbog toga pred kraj programa bilo predstavljanje redovničkih zajednica, a nastupio je i VIS „Jukić“ s Franjevačke teologije u Sarajevu.

Hodočasnici naše župe su također posjetili danas Olovo i nakon što smo prebirali po svojim dojmovima, možemo zaključiti da će ovaj prvosvibanjski petak biti dan koji nikada neće upoznati zaborav.

Nikolina Marčić

Za više fotografija kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.