Kome je ovo smetalo?!

Djelo vandalizmaDanas, u prijepodnevnim satima, prolazeći ulicom koja nosi naziv “Put mira” pažnju mi privuče nešto sasvim neobično. Za one koji nisu bili u Varešu posebnost spomenute ulice i njenog naziva jest što se u njoj nalaze sve tri bogomolje: pravoslavna crkva/hram, katolička župna crkva, te malo niže niz ulicu i gradska džamija. Kao što možete primijetiti naziv ulice „Put mira“ nije ni malo slučajan. Upravo bi on trebao dati do znanja svima da sve tri spomenute bogomolje koje predstavljaju tri konfesije (vjeroispovijesti) u svojoj znanosti imaju proglas o miru, suživotu i toleranciji. No neki tužni događaji koji su djelo pojedinaca unose nemir i nesigurnost među sve vjernike bilo koje vjeroispovijesti.

S početka ulice nalazi se jedan, ne toliko prometni, koliko kulturni znak koji upućuje na dvije zgrade, tj. bogomolje. Jedna je Stara crkva koje je proglašena spomenikom kulturne baštine i koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a druga je već spomenuta župna crkva sv. Mihaela arkanđela u Varešu.

Upravo je jedan od ta dva znaka nekome zasmetao i taj netko je pokušao na silu otkinuti znak koji upućuje na župnu crkvu sv. Mihovila.

Kao što sam već spomenuo to je uradio netko s imenom i prezimenom, i za očekivati je kako će se organi vlasti zajedno s lokalnom policijom potruditi pronaći počinitelja i sve učiniti da se ovo više ne ponovi.

Fra Tomislav Svetinović

Za više fotografija kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.