Vazmeno bdijenje u župi Vareš

Vazmeno bdijenjeI ove je godine na uskrsni dan Isus pokucao na vrata srca svakog vareškog čovjeka. Svoje putovanje prema nama Isus je započeo na Pepelnicu kroz četrdesetodnevnu korizmenu pripravu koja je i ove godine bila prigoda za duhovnu obnovu. Sve to je uvjetovalo da Uskrs dočekamo spremni. Blagdanski ugođaj u Varešu se počeo osjećati još za vrijeme obreda Velikog četvrtka i petka kada smo svi zajedno pošli s Kristom u pobjedu života nad smrću. A i grad je oživio nekom posebnom živošću zbog dolaska naših najdražih iz dijaspore.

Uvod u slavlje Uskrsa označilo je Vazmeno bdijenje u župnoj crkvi svetog Mihovila arkanđela. Kod nas je ovo bdijenje poznato i kao misa Ponoćka. Bdijenje je započelo blagoslovom ognja te unošenjem svjetla Kristova u zamračenu Crkvu. Obrede Vazmenog bdijenja predvodio je kapelan fra Anto Cvitković uz koncelebraciju župnika fra Mirka, te drugog kapelana fra Tomislava.
U prigodnoj propovijedi, fra Anto je naglasio kako je Uskrs simbol pobjede nad smrću. Tu pobjedu nam je osigurao sam Isus Krist čije uskrsnuće danas slavimo. Smrt je zauvijek umrla u Kristu. Isus na Golgotu nije ponio ništa svoje. Sve su bili naši grijesi. Svojom krvlju nas je otkupio. S Golgote je ponio i nas u susret našem vlastitom uskrsnuću.

Šutio je Isus i svoju bol trpio i u tišini počeo pisati naše novo poglavlje, novu knjigu života. Bilo bi dobro ako bismo se na trenutak zapitali možemo li Isusu barem malo ljubavi uzvratiti? Možemo li kao On reći da od drugog ne odustajemo, da smo spremni bol podnijeti kako bi i onaj naš bližnji imao život dostojan djeteta Božjega? Isus je izdržao udarce biča i uzeo lik sluge samo kako bi nama mogao služiti. A Njegovo služenje zove se ljubav. Ta ista ljubav ga je potaknula da dadne život za tebe i za mene i ponovno bi bio spreman to učiniti.

Misa Vazmenog bdijenja okupila je vjernike iz cijele naše župe, ali i one koji su pristigli u svoj rodni Vareš i tako se vareška zajednica našla na okupu oko svoga Uskrsnulog Gospodina koji nas sve želi sabrati u jedno. Cijelo bdijenje je prošlo svečano i dostojanstveno. Nema sumnje da je ovo bila večer duhovne radosti i zajedništva svih nas koji vjerujemo u Kristovo uskrsnuće, a svome se nadamo.
Po završetku mise Ponoćke jedni drugima smo poželjeli blagoslovljen Uskrs. Neka u vama živi uskrsna snaga i neka vas kroz život vodi vjera i nada. I kada vam se učini da ste slomljeni, sjetite se Golgote i razumjet ćete da ste baš tada Kristom blagoslovljeni.

Nikolina Marčić

Za više fotografija kliknite ovdje

Dio atmosfere s Uskrsne mise “polnoćke” možete pogledati ovdje

Hvalospjev Uskrsnoj svijeći “Exultet”

Psalam “Aleluja”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.