Obredi Velikog petka

Veliki petakVeliki petak je jedini dan u godini kad nema sv. Mise, ali zato imaju posebni obredi. Oni se dijele na tri dijela: služba riječi, klanjanje križu te sveta pričest. To je ujedno i drugi dan vazmenog trodnevlja. Na Veliki petak se cijela crkva sjeća Isusove muke i smrti na križu. Tim povodom pjeva se uobičajena muka po evanđelistu Ivanu. Za razliku od Cvjetnice kad se u tri godišnja ciklusa izmjenjuju muke po evanđelistima Mateju, Marku i Luki.

Obrede Velikog petka u župi Vareš u 18:00 sati predvodio je župni vikar fra Tomislav Svetinović uz koncelebraciju župnika fra Mirka Majdandžića, župnog vikara fra Ante Cvitkovića, te čuvara svetišta Gospe Olovske fra Ilije Božića. Ovog drugog dana vazmenog trodnevlja župna crkva u Varešu bila je također pristojno popunjena. Nedugo nakon obreda, kako bi se otelo zaboravu, i ove godine upriličeno je pjevanje Gospina plača na kojemu je također sudjelovao lijep broj vjernika. Potrudili smo se otpjevati piščve dionice na sve čeitir aktualna napjeva: Vareški, Fojnički, Travničko Livanjski i Kreševski kao i raznolike napjeve za ulogu Gospe. Djelić atmosfere pjevanja Gospinog plača iz Vareške crkve možete poslušati ovdje.

I na kraju, neka svima nama ono što smo doživjeli na današnji dan bude poticaj da promijenimo svoje živote u kojima ćemo pronaći mjesto Krista. A to ćemo najbolje učiniti ako budemo slijedili Njegov spasiteljski put. Tada nam je otvoren put prema našem vlastitom uskrsnuću. Neka nam svima na tom putu bude sretno i blagoslovljeno.

Fra Tomislav Svetinović

Za više fotografija kliknite ovdje

Audio zapis Gospinog plača poslušajte ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.