Proslava Velikog četvrtka

Veliki četvrtakVeliki Četvrtak je početak Vazmenog bdijenja i ujedno završetak korizme. Dan je to kad se na poseban način obilježavaju tri događaja: ustanova svete Euharistije, tj. sv. Mise, spomena na posljednju Isusovu večeru, te ustanova svećeničkog reda. Boja misnog ruha je bijele boje. Na Veliki četvrtak nakon otpjevanog svečanog himna “Slava Bogu na visini” sva zvona i sva glazbala će utihnuti sve do Vazmenog bdijenja koje će biti na Veliku Subotu kada će se ponovno oglasiti. Nakon završetka svete mise sveto Otajstvo se premješta na neko drugo prikladno mjesto u crkvi ili izvan crkve, a glavni tabernakul (svetohranište) ostaje prazno. Također se  “ruši” oltar – to je stari izraz za ogoljenje oltara. Sav ukras i svi predmeti s glavnog oltara se uklanjaju.

Tako smo i mi u našoj župi i ove godine proslavili Veliki četvrtak. Sveta misa je započela u 18:00 sati, a predvodio ju je župnik fra Mirko Majdandžić uz koncelebraciju dvojice župnih vikara fra Ante Cvitkovića i fra Tomislava Svetinovića. Župnik je u svojoj propovijedi posebno naglasio značenje današnjeg dana, te je jednostavnim riječima objasnio prisutnost Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu.

Već na Veliki četvrtak osjetilo se kako je župna crkva punija, a razlog tomu je dolazak župljana koji žive u dijaspori, a obično za ove velike dane dođu u svoju rodnu župu i u posjetu svojim bližnjima koji su ostali živjeti u Varešu. Nakon svete mise, ispred sporednog oltara gdje je bilo pohranjeno Presveto, vjernici su mogli provesti neko vrijeme u šutnji i klanjanju, nakon čega su se u miru razišli razmišljajući o danu koji slijedi.

Fra Tomislav Svetinović

Za više fotografija kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.