Miholj u Varešu 1992. godine

Miholj 1992. sv. misaDragi posjetitelji naše župne stranice, vjerujemo da će vam biti drago ako se zajedno s nama prisjetite nekih trenutaka iz prošlosti naše župe. Tako vas ovim postom želimo vratiti u 1992-u drugu godinu i to na datum 29. rujna kada je vareški puk proslavio svog nebeskog zaštitnika svetog Mihovila arkanđela. To ćemo učiniti i slikom i tonom kroz videozapise.

Odmah na početku, važno je istaknuti kako je ove videozapise s proslave ustupio gospodin Goran Mijatović, naš Varešanin koji sada živi i radi u dalekoj Švedskoj, a bio je i voditelj projekta TV Vareš. Njegova odluka da nam ustupi ove video sadržaje na kojima je popraćen cijeli događaj proslave vareškog patrona 1992. godine, čisti je dokaz kako se Goran i dalje trudi svijetom pronijeti sliku o događajima i ljudima iz Vareša.

Svetu misu je tog dana predvodio sutješki gvardijan fra Stjepan Duvnjak. Ako budete gledali snimku, onda ćete se uvjeriti kako uistinu ta 1992-a godina nije bila nimalo od slavlja samim tim što je bio ratni period. Ali nada i vjera u dobro koje će doći od Boga potaknuli su puk, kako iz Vareša, tako i iz susjednih župa, da zajedno dođu moliti svetog Mihovila za nebeski zagovor. Čini se da se sv. Mihovil pokazao kao djelotvoran zaštitnik jer se nije oglušio na vapaj peko njega upućen Gospodinu.

Vrlo je primjetna činjenica da je vareška ljepotica, župna crkva bila prepuna. Kao da se cijelo mnoštvo naroda samo slilo i tu pronašlo svoje utočište, te i danas na patron naše župe možemo reći da je crkva „puna kao nekad za Miholj.“ Bogu hvala na tome što još i danas dopušta da se na ovaj dan svi susretnemo ovdje u Varešu, da pjevamo i dušom i srcem baš kao i ove 1992-e godine. A pjesme i radosti nije nedostajalo.

Bila je to godina kada je Vareš preživljavao svoju ratnu tragediju. Mnogi su otišli daleko diljem svijeta, a, nažalost, neki su i zauvijek otišli. To je možda bio i njihov posljednji Miholj i sigurno je da će ove snimke u vama probuditi uspavane uspomene i tek malo osvježiti vaše sjećanje, a vjerujemo da ćete prepoznati i neka vama draga lica.

Toliko o tome, u ostatak se sami uvjerite i prisjetite kroz videozapise.

Snimka mise 1. dio

Snimka mise 2. dio

Snimka mise 3. dio

Snimka mise 4. dio

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.