Susret zborovođa u Sarajevu

Susret voditelja zborovaDana 28. veljače u prijepodnevnim satima održan je susret voditelja zborova Vrhbosanske nadbiskupije. Na susretu je bilo prisutno njih 20-ak. Na početku je sudionike pozdravio i uputio riječi ohrabrenja Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić. Premda je naglasio kako u njegovoj nadbiskupiji ima oko 150 župa, a sudionika je bilo svega 20-ak, u svom obraćanju je ohrabrio sve prisutne i potaknuo ih da i dalje neumorno rade na proslavi Boga kroz liturgijsko pjevanje.

Nakon kardinala predavanje je održala s. Krešimira Skopljaković na temu „Trideseti jubilej Zlatne harfe u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.“ S. Krešimira je iznijela kratki presjek svih Zlatnih harfi koje su se od početka pa do prošle godine održale u ovoj biskupiji. Također je istaknula kako ima i onih Zlatnih harfi koje nisu ni vizualno ni tekstualno dokumentirane.

Nakon s. Krešimire moderator susreta, vlč. Marko Stanušić se kratko osvrnuo na sve održane Zlatne harfe te naglasio  realne probleme i stvari na kojima se treba poraditi kako bi one u budućnosti protekle u što ljepšem ozračju. Do kraja prvog bloka predavanje je imao i fra Slavko Topić na temu: “Missa quotidiana”. Prilikom predavanja fra Slavko je pojasnio što su to mise quotidiana, koja je bila njihova svrha, te kako je tekao povijesni slijed tih misa.

Uslijedila je kratka pauza, a odmah iza nje i drugi blok u kojem se razgovaralo o skorom papinom dolasku u Sarajevo. Vlč. Marko je iskoristio priliku pa je svim svim sudionicima podijelio mogući repertoar pjesama koje će se izvoditi pod svetom misom, a koju će predvoditi Sveti otac. Potaknuo je prisutne zborovođe da što više animiraju svoje zborove kako bi ovaj događaj protekao u što svečanijem i ljepšem ozračju. Na kraju vlč. Marko je svim sudionicima pomoću računala prezentirao mogućnost korištenja orgulja s realnim zvukom koji se inače može čuti samo preko manualnih orgulja. Susret je završio ručkom nakon kojeg su svi sudionici krenuli nazad svojim župama.

Fra Tomislav Svetinović

Za više fotografija kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.