“Obrati se i vjeruj evanđelju”

PepeoUpravo danas na Čistu srijedu, dan zapovijednog posta i nemrsa, započeli smo vrijeme intenzivne priprave za blagdan Uskrsa. Započeli smo vrijeme Korizme koje traje četrdeset dana. Dobro je upitati se odmah na početku kako smo odlučili provesti to vrijeme?

Kada čujemo riječ „korizma“ većina nas na nju odmah nadovezuje riječ  „odricanje.“  Obično je to odricanje od bezveznih stvari. No jesmo li se ikada upitali čega bi se stvarno trebali u korizmi i na poseban način odreći. Ako nismo, onda evo prijedloga!  Na prvom mjestu odrecimo se grijeha kojeg svjesno i s užitkom činimo. A potrudimo se odreći i onog grijeha koji nam je već ušao pod kožu i više ne primjećujemo njegove negativne posljedice. Ako se budemo odricali tih stvari onda će nam korizma biti plodonosna i korisna, no ako nastavimo po starom, tada će nam ona proći kao sve prethodne godine i, nažalost, bez ploda.

Ništa manje i ništa drugačije i mi smo u našoj župi započeli vrijeme korizme. Svete mise s obredom pepeljanja su bile u dva termina: jutarnja u 7:30, te večernja 17:00. Vjerojatno zato što je radni dan, veći broj župljana se okupio na večernjoj svetoj misi.

Pokušajmo ovo vrijeme odricanja, pokore i činjenja dobrih dijela iskoristiti na najbolji mogući način kako bi uskrsno jutro svanulo u srcima svih nas.

Sretan početak korizme.

Korizma je – zelis li postiti

Fra Tomislav Svetinović

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.