Održana IX. škola animatora u Visokom

IX. škola animatora u VisokomU konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom od 6. do 8. veljače održana je deveta škola animatora Franjevačke mladeži Bosne Srebrene pod geslom “Vi ste svjetlost svijeta!”

Cilj ove škole je osposobiti mlade za vođenje susreta FRAME u mjesnim bratstvima. Na školi je sudjelovalo pedeset framaša iz dvadeset pet mjesnih bratstava, a Framu Vareš su predstavljali Sonja Ružić, Boris Bošnjak i Vladimir Ruf. Voditelji trodnevne škole animatora bili su članovi područnog vijeća FRAME Bosne Srebrene.

Susret je započeo slavljem svete mise u samostanskoj crkvi svetog Bonaventure koju je predvodio fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent FRAME Bosne Srebrene i meštar visočkih postulanata. Zatim je uslijedilo prvo predavanje koje je održala područna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević, a tema je bila “Animator – tko, što, kako?” Predavanje je slijedila prva vesela večer koju je također predvodila Ana-Marija Knežević. Bila je to prilika naučiti nove pjesme, a uz njih i plesne pokrete.

Drugi dan susreta započeo je jutarnjom molitvom u kapelici konvikta, a nastavio se kružnim predavanjima koja su se vezivala jedno na drugo, a sudionici su bili raspoređeni u tri grupe. Predavanje o vođenju susreta, odabiru teme i literature održao je Robert Vujica. Ana Kešić je pripremila i predstavila temu Franjevačka mladež i put formacije, dok je vježbe komunikacije vodio Mario Šilić. Nakon predavanja sve su grupe morale pripremiti jedan susret FRAME. I ovog drugog dana našeg susreta održana je vesela večer kojoj, kao ni prvoj, nije nedostajalo mnoštvo zanimljivog, korisnog i poučnog sadržaja, a za to se potrudio Robert Vujica.

Moramo spomenuti kako smo u petak i u subotu imali Klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, kao i to da smo sudjelovali u meditativnom dijelu.

Treći i posljednji dan susreta započeo je također jutarnjom molitvom nakon koje smo posjetili samostan u sklopu konvikta. Prilikom tog posjeta vidjeli smo lapidarij, knjižnicu, prirodoslovnu i etnografsku zbirku. Ova posljednja se posebno svidjela nama Varešanima. Razlog tomu je dosta artefakata koji potječu od nas. Nakon toga imali smo završno predavanje na temu: “Vi ste svjetlost svijeta!”, a koje je pripremila područna predsjednica, Marija Trogrlić.

Najsvečaniji trenuci ove škole animatora su zasigurno slijedili, jer je održano anketiranje, slikanje te dodjela diploma novopečenim animatorima. Mi smatramo da će nam ova trodnevna obuka pomoći u daljnjem formiranju nas kao osoba te u razvoju našeg lokalnog bratstva FRAME Vareš. Toplo preporučujemo svim mladima koji još nisu članovi FRAME da požure i preporučujemo svim mladima koji još nisu članovi FRAME, da nam se priključe! Radujemo vam se!

Vladimir Ruf

Za više fotografija kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.