Blagdan Svijećnice u Varešu

Blagdan SvijećniceSvijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u hramu je blagdan koji se obilježava od petog stoljeća, a sam obred blagoslova svijeća potječe od početka 11. stoljeća. Na ovaj dan su Marija i Josip donijeli dijete Isusa u hram da ga prikažu Gospodinu. Tu se zatekao i starac Šimun kojemu je objavljeno da će vidjeti Spasitelja svijeta. Sam naziv “Svijećnica” potječe upravo iz Šimunovog hvalospjeva koji je nakon susreta s Isusom izrekao. U tom hvalospjevu se nalazi rečenica: “Svjetlost na prosvjetljenje naroda…” Tako je Isus prepoznat kao svjetlo koje rasvjetljuje ovaj svijet.

Ovaj dan je ujedno i Dan posvećenog života kojeg na poseban način obilježavaju i proslavljaju sve redovnice i redovnici diljem svijeta.

Danas, 2. veljače u našoj župnoj crkvi obilježen je obred blagoslova svijeća. Pod sve tri mise naši su župljani pohodili župnu crkvu gdje su blagoslovljene svijeće koje su sa sobom donijeli. Dan poslije, 3. veljače spomendan je sv. Blaža, biskupa i mučenika. Tom prigodom u našoj župnoj crkvi bit će upriličen obred grličanja i molitve za zdravlje puka.

Fra Tomislav Svetinović

Za više fotografija kliknite ovdje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.