Završen blagoslov obitelji

Blagoslov obitelji 2015.Blagoslov obitelji i domova u našoj župi je završen. Naime, blagoslov je poznat od samoga početka čovječanstva, veže se uz vrijeme božićnih blagdana koje je vrijeme ljubavi, mira i zajedništva. Budući da je Došašće također oblik duhovne priprave za Isusov rođendan, tako smo i mi odlučili na našoj župi kroz vrijeme Došašća posjetiti vaše domove te blagosloviti vaše obitelji. Blagoslov je nešto što dolazi od Boga, što Bog daje onima koji traže. Upravo u tome možemo tražiti i naći temelj i smisao blagoslova u ovom predbožićnom i božićnom vremenu. Savez s Gospodinom počinje  blagoslovom. Zato je vrlo važno da se obitelj skupi na molitvi kada dođe svećenik i da u tom zajedništvu ostane cijele godine. A čitajući sljedeće retke ovog  teksta, možete saznati nešto podataka vezanih za blagoslov u našoj župi.

Podaci su sljedeći: imamo 1029 obitelji s 2103 župljanina. To je prosjek od 2,04 članova po jednoj obitelji. Župljanki je 1132, a župljana 971.

Na selima imamo 290 obitelji sa 627 župljana i tu je prosjek 2,16 članova po jednoj obitelji. U Varešu i Majdanu imamo 739 obitelji s 1476 duša. Prosjek je 1,99 članova po obitelji.

Sada slijede prilično tužni podaci: s jednim članom je 429 obitelji (stanova), s dva člana je 305 obitelji. S tri člana imamo 160 obitelji, a sa četiri člana 97 obitelji. S pet članova je 29 obitelji, a sa šest članova samo šest obitelji. Prosjek starosti župe je 51,22 godine.

Dvije godine su bili najstariji dvojica župljana: Vinko Prkić i Jozo Delić. Obojicu ih je na Bogojavljenje Gospodin pozvao k sebi. Trenutno je na župi 6 najstarijih žena. To su: Ana Andrić, Anđa Prskalo, Marica Petković, Alojzija Svinčinski, Jelica Kasapović i Filomena Božić. Neka im dobri Bog podari dobro zdravlje.

Ulice s najviše župljana su: Zvijezda s 273 župljanina, zatim Put mira s 250 župljana i Selište sa 143 župljanina.

Najbrojnija sela su: Pogar sa 155 župljana, slijede Pržići i Duboštica sa po 54 župljanina.

Najbrojnija prezimena: kao i prošle godine prezime Dodik sa 67 osoba je ostalo na prvom mjestu. Božići su ostali na drugom mjestu s 55 osoba. Malbašići su sa 46 osoba došli na treće mjesto, a četvrti su Franjići sa 42 člana. Slijede Josipovići sa 37 članova i Gavrani sa 36 članova. Inače u župi imamo 327 različitih prezimena, a različitih imena imamo 529.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.