Svetkovina Bogojavljenja 2015.

Bogojavljenje 2015.Blagdan „Sveta tri kralja“ ili „Bogojavljenje“ jedan je od najstarijih katoličkih blagdana. Riječ je grčkog porijekla i znači „pojava“  ili „pojavak“. Ovim blagdanom slavi se objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusovoj, a obilježava se 6. siječnja. Riječ je o tri mudraca, Gašparu, Melkioru i Baltazaru, koji su, slijedeći zvijezdu, došli pokloniti se novorođenome Spasitelju. Darovali su mu tri simbolična dara: tamjan kao Bogu, zlato kao kralju na nebu i plemenitu mast smirnu kao čovjeku. Tri kralja je Bog pozvao u svoje kraljevstvo tako što im je javio rođenje Spasitelja i na taj način navještavaju kako je On Spasitelj svih ljudi.

Blagdan Bogojavljenja obilježen je i u našoj župi. Utorak je bio poput Dana Gospodnjega. Svete Mise smo imali kako u župnoj crkvi tako i na svim filijalama. Pučku svetu Misu u župnoj crkvi predvodio je župnik fra Mirko Majdandžić što možete vidjeti  u našoj fotogaleriji. I ovaj put je vladala blagdanska atmosfera. Kao da je blagdan Bogojavljenja bio drugi Božić. Razlika između njih bila je u tome što je onaj Božić 25. prosinca naglašavao poniznost i skrivenost otajstva rođenja Kristovog, dok je Bogojavljenje razglas tog Božanskog otajstva i poziv da se poklonimo onom Malom Djetetu iz Nazareta kojemu su se došli pokloniti kraljevi priznajući ga kao Sina Božjega i obećanoga Mesiju. U misnim čitanjima slušamo kako Isus privlači ne samo Židove, nego i sve narode. Oni koji su bili podijeljeni , u Isusu se sjedinjuju u jedno, u jedan Božji narod. Taj Božji narod smo bili i svi mi koji smo se na ovaj blagdan okupili na svetim Misama i činili zajednicu vjernika.

Blagdan Svetih triju kraljeva može nam biti lijep primjer i poticaj da vidimo zvijezdu koja je povela tri mudraca na dalek i rizičan put kako bi i mi mogli darovati i biti darovani. Njih su trojica na čudesan način otvorili oči i vidjeli ono što drugim ljudima nije bilo dano vidjeti. Spremni su bili prihvatiti novi dar koji je za njih spreman, a taj dar bilo je svjetlo koje su prije svega vidjeli očima duše. Tog trenutka su progledali i vidjeli novo nebo i novu zemlju. Dar koji su oni primili nudi se i svima nama. Budimo spremni prihvatiti ga i njime se koristiti. Budimo spremni na drugi način doživjeti Boga i čovjeka. Dozvolimo sebi ugledati zvijezdu koja će nas na Božji put povesti.

Neka današnje misli koje smo čuli na svetim Misama u našoj župi odjeknu u našim srcima. Nemojmo biti Herodi koji žele ubiti i uništiti sve ono što im stoji na putu. Umjesto toga, zahvalimo Isusu što nam je svoje božanstvo objavio u Crkvi, u Evanđelju, u svetim sakramentima. Neka naša vjera govori o Njemu koji je uistinu jedini Put, jedina Istina i jedini Život. Trudimo se da ostanemo na tom putu u istini koja će biti mjerilo našega života. Života u kojem neće uvijek teći med i mlijeko, ali ćemo znati da nam Isus nikada neće poslati patnju kako bi slomio naša leđa, nego kako bi savio naša koljena. Zajedno s trojicom mudraca poklonimo se Isusu, priznajmo ga svojim kraljem i uživat ćemo sve blagodati Njegova Kraljevstva koje nije i neće biti od ovoga svijeta.

Nikolina Marčić

Za više fotografija kliknite ovdje