POLNOĆKA U VAREŠU

Polnoćka u VarešuTočno u ponoć u našoj vareškoj ljepotici, župnoj crkvi svetog Mihovila arkanđela, započelo je svečano misno slavlje povodom Isusovog rođendana. Svetu Misu predvodio je kapelan fra Tomislav Svetinović koji je na samom početku svima poželio čestit i blagoslovljen Božić. Uz fra Tomislava, Misi su koncelebrirali župnik fra Mirko Majdandžić i kapelan fra Anto Cvitković.

Župna crkva se u tren oka napunila tako da se uistinu moglo osjetiti zajedništvo u Kristu iz kojeg je zračila toplina koja je davala posebnu čar ovom prelijepom događaju. Sve je odisalo blagdanskim raspoloženjem i mirom kakav samo Isus može darovati. Rodio se u malenoj hladnoj spilji dok je vani zima ujedala i bio je ono najtoplije svjetlo u  zimskoj noći. Isusovo svjetlo, Isusova blagost i toplina, Njegov mir stigli su u Vareš i u naša srca. Radost zbog Njegovog dolaska bila je itekako očita jer se Isus nastanio u duhu vareškog puka.

Pastirsku riječ okupljenim vjernicima uputio je fra Tomislav. Svatko tko je želio mogao je čuti mnoštvo poticajnih misli i primjera kako najbolje proslaviti Božić. Posebno je naglasio da se posvetimo svome duhu i našim bližnjima jer Božić je u nama i nema ga bez mira i pomirenja, te nas potaknuo na opraštanje i širenje poruke ljubavi.

Naravno da slavlja nema bez pjesme, pa tako ni Isusov rođendan nije mogao proći bez nezamjenjivog zvuka glazbala i pjesama uz koje je i duša propjevala. Za glazbeni dio pobrinuli su se fra Mirko, sestra Ružica i profesor Igor koji nisu propustili priliku da s tamburašima i župnim zborom uljepšaju ovu božićnu idilu.

Na koncu je još jedna vijest bila razlog za radost. Naime, ova web stranica, na kojoj se upravo nalazite, obnovljena je i kao takva bila je božićni dar naših fratara kako bi svi oni koji to žele bili upućeni u događanja župe Vareš.

Slavlje iz crkve se samo „pretočilo“ u župno dvorište i vrlo brzo „razlilo“ u skladno kolo i ples, uz vatromet koji je bio viđen u velikom dijelu grada. Sve u svemu, bila je to proslava Božića koja će se dugo pamtiti ili se možda nikada neće ni zaboraviti.

Dragi čitatelji, neka vam propovijed ove predivne polnoćke ne bude nadahnuće samo za vrijeme blagdana, nego i cijele godine. Okitite lica vaših bližnjih osmjesima, darujte ljubav i mir, širite radost, upalite svjetlo u sebi! Otvorite dom u srcu svom.

Elena Erkić i Nikolina Marčić

Za više fotografija kliknite ovdje